Anrop & ccir

Vilket stationsnamn ska jag välja?

Det bestämmer du helt själv.
Vissa kör med samma stationsnamn som dom har på tex. 27MHz
Andra använder sitt ccir nummer, eller en mix av bägge, sitt namn eller nått annat. Som sagt DU bestämmer .


Vad är CCIR?

Om du lyssnat på polisradio, så är det dessa toner som brukade höras där.
CCIR är ett identifierings sätt för radio. Som gör att man kan anropa varandra genom att skicka ett specifikt nummer. Om motstation hör, så svarar dennes radio med en ton. Du vet att motstationen har sin radio igång & att du är inom mottagningsområde. Sen beroende på om du skickar 5 eller 11-ton så kan motstationen se att den blivit anropad.


Vilket CCIR ska jag välja?

Det finns ingen som bestämmer vilket nummer du ska välja eller får använda. De flesta städer/byar har hittat på egna nummersystem. tex vissa kör med postnummer, vissa kör rakel zon, andra har tagit nått som låter bra…. Postnummer kan bli krock ifall man är flera i ett område. Det vore kul om alla använde samma stil, men det kommer aldrig att hända.

Här i Dalarna är vi många som använder rakel zon stilen.

Här under förklarar jag hur den stilen är uppbyggd..

Rakel zon XX Y ZZ

XX– Rakelzon, tex 11 Norrbotten, 25 Dalarna, 31 Stockholm City, osv.
Y– Kommun, tex. 1 Borlänge, 2 Falun, 3 Mora, 4 Ludvika, 5 Avesta, 6,  osv.
ZZ– Löpnummer 01-99 personer, 00 brukar användas i olika gruppanrop.

Enligt ovan kan en tex. en station i Avesta ha ccir 25501, men sedan kan man kalla sig något helt annat. Tex Dalahästen 

Skulle det mot förmodan bli fullt enligt ovan, så har varje rakelzon regionsgemensamma nummer & lediga nummer. Då kan man hoppa på ett sådant, se MSBs dokument för mera info. länk här (länk fixad 14/8-19)

Smidigt med detta system är att även första siffran har en betydelse. Den talar inte bara om vilket län utan även vilken region i landet man tillhör. Sverige är uppdelat på 6 regioner. 1 Nord, 2 Mitt, 3 Stockholm, 4 Öst, 5 Väst & 6 Syd.

Det som sagt upp till var och en att välja ccir nummer, det här är ett sätt. Och det vore givetvis kul om flera kör samma stil. Så slipper det bli nummer krock, om flera har samma nummer.

Om du bor i Dalarna och vill ha hjälp att välja ett ccir/anrops nummer som inte redan är taget. Tveka inta att kontakta oss, så hjälper vi dig. Då får du även tillgång till listan med alla Dala-stationerna.


Print Friendly, PDF & Email