Vilken radio & antenn kan man använda till 69MHz?
Då denna köpråd sida har några år på nacken, så kan utbudet på radio & antenner skilja en aning mot idag. Men överlag så är det lika.
Den här sidan är tänkt som tips för nybörjare som vill börja med 69MHz radio.
Jag tar bara upp de vanligaste radio & antennerna, det finns mycket mera att välja mellan om man söker runt på nätet. Om du har frågor eller funderingar, så rekommenderar jag att frågan ställs i 69MHz Sverige på Facebook.
I Facebook gruppen 69MHz Sverige, ställdes frågan vilken 69MHz radio som folk äger & är nöjda med. Här kan du se resultatet.
(länk till Facebook)
Snabblänkar
Radio – Antenner – Tillbehör
Radio
Anytone
En väldigt vanlig & populär radio är AT-588, Den kostar ca 2500:- ny.
Det är en liten trevlig maskin med många funktioner, den har både kanalläge & VFO läge. Man kan alltså även knappa in valfri frekvensmellan 66-88MHz direkt från micken. En till trevlig funktion är att den har signalmätare. Köper man den på tex. Limmared Radio, så levereras radion färdigprogrammerad med alla 69MHz kanaler. Bara koppla in och köra. Jag rekommenderar ändå att man skaffar en programmeringskabel, för att komma åt div extra funktioner såsom ccir signalering mm.
Sen finns det flera kommersiella apparater som man kan programmera till 69MHz.
Ericsson
Många använder gamla radioapparater som tex. använts av åkerier, räddningstjänst & polis mm. Dessa brukar kosta ca 3500:- beroende på modell & tillbehör.
Dessa apparater är mycket populära & har många smidiga funktioner.
Tex. man kan göra radion personlig, genom att ha de knappar, symboler och funktioner man själv önskar. Möjlighet att ha flera scanner listor för frekvenser mm plus att den scannar snabbt. Det är bara lite av allt som man kan göra. Men det krävs ofta specialutrustning för att kunna programmera dem & den utrustningen kostar ibland ganska mycket pengar. Det bör man vara medveten om innan man köper en begagnad Ericsson radio.
Motorola
En gammal Motorola är också ett alternativ, dom brukar dyka upp på div begagnat sidor.
Brukar kosta ca 2000:- beroende på modell.
Det finns många modeller av Motorola, både enkla & mera avancerade.
Modellen på bilden heter GM950 N3, som är en prisvärd & trevlig station.
Programmerings utrustning till dessa finns ofta på eBay, brukar kosta mellan 100-200:- med frakt. Att tänka på är att det ofta krävs en gammal dator för att programmera dessa. Typ Windows XP eller äldre.
Antenner
Det som är så bra med det här bandet jämfört med tex 27MHz är att antennerna inte är så stora.
Basantenner
Dom två populäraste ”köpe” basantennerna för 69MHz är
Sirio CX4-68
ca 3 meter hög.
Sirio GPA 66-88
ca 1,1 meter hög (från maströret)
+ lika långa jordplan.
Eller bygg en basantenn!
Om man inte vill köpa en dyr basantenn, så går det utmärkt att bygga en egen till en billig peng. Här finner du en ritning på en Slim Jim basantenn. Den är anpassad för 69.1875, alltså kanal 8. Jag använder den själv och är mycket nöjd med den. Jämförbar med Sirios CX4. Kostar ca 100:- i material. (köpt på Limmared)
Klicka på bilden under, för en ritning.
Mobilantenner
Det här är om två vanligaste & populäraste mobilantennerna för 69MHz
Lång:
1/4-våg, är en rak antenn som kapas till rätt längd. (ca 105cm)
Kort:
En förkortad 1/4-våg. Den har en spole & ett justerbart toppspröt. längd ca 50cm
Antenner som tidigare användes till polisradion i bilen går utmärkt att använda. Man kan behöva byta toppsprötet till ett längre, en cykeleker fungerar fint.
SWR mätare
Det är även bra att ha en SWR (ståendevåg) mätare eller antenn analysator för att se att antennen man använder är riktigt inställd. Felaktigt inställd antenn kan skada din radio.
Det finns många olika mätare att köpa.
En som jag tycker är prisvärd är denna. Den säljs under många namn, men modellen brukar alltid heta RX-20. Den kostar ca 600:-
Antenner & mätare säljs bla. på firmor som säljer amatörradio.
Kolla deras sidor för mera info.